O kavalirima

FCI Standard

Vaš kavalirski španijel kralja Charlesa

Veseo, šarmantan i pun zaigranog entuzijazma, Kavalirski španijel kralja Charlesa sve više postaje prihvaćen kao idealni obiteljski pas – mjesto koje ta pasmina doista zaslužuje. Vlasnici kavalira i njihovi ljubimci trebali bi uživati u dugim godinama radosnog međusobnog druženja, jer su kavaliri uglavnom zaigrani, veseli i zdravi psi. Ipak, vjerovatno ste već svjesni da – kao i kod svih drugih pasmina – i ovdje postoji rizik genetski naslijednih bolesti. Iako se mnogi uzgajači trude maksimalno smanjiti taj rizik, važno je da i vlasnici postanu svjesni potencijalnih problema i načina kako preventivno djelovati.

Kako njegovati vašeg kavalira:

Ako vaš kavalir potječe iz kvalitetnog uzgoja, najvjerovatnije su njegovi roditelji zdravstveno kontrolirani. Iako kontrolni pregledni nisu garancija da štenci nemaju genetski nasljednih bolesti, zdravstveni pregledi roditelja pomažu uzgajačima pri smanjivanju rizika i prijenosu nekih bolesti. Nažalost, zbog prirode genetike, testovi ne mogu uvijek jamčiti da se neka od stanja ipak možda neće razviti.

U našim uvjetima to se odnosi na tri poznate bolesti:

  • Bolest mitralnih zalistaka
  • Bolesti očiju
  • Išćašenje ivera

Bolest mitralnih zalistaka

Bolest mitralnih zalistaka je najčešći zdravstveni problem u starijih pasa svih pasmina, iako se kod kavalira može pojaviti izrazito rano. Ova bolest uzrokuje degeneraciju srčanog mitralnog zalistka ( zamislimo da je zalistak poput otvorenog kišobrana koji sprečava da se krv vrača , kod degeneracije taj tzv. kišobran nije više napet i propušta krv te se to čuje kao šum prilikom preslušavanja srca). Moramo znati da postoje i ostale vrste srčanih šumova koje uključuju bezazlene protočne šumove i šumove koji nastaju zbog plućne stenoze zalizaka ili venske stenoze.

Puno pasa kod kojih je ustanovljen šum mogu i dalje imati normalan život i doživjeti dobru starost. Mnogi psi unatoč dijagnozi (BMZ) nastavljaju aktivno živjeti dugi niz godina. Za kavalire se preporuča kontrola srca jednom godišnje; to može napraviti svaki veterinar, a kod sumnje u srčane probleme postoje i specijalisti kojima se može obratiti.

Istovremeno bi svaki vlasnik trebao biti svjestan da na mogući razvoj bolesti tijekom godina utječe i način života njegovog ljubimca. Tri su faktora rizika za svakog psa, na koje naročito treba paziti kod kavalira zbog njihove potencijalne sklonosti srčanim problemima:

  • Dentalna higijena: kontrolirajte češće zube svog kavalira, jer naslage kamenca pogoduju bakterijama koje mogu doprijeti do srca i uzrokovati srčane probleme. Zamolite svog veterinara na godišnjem kontrolnom pregledu da pogleda i zube vašeg ljubimca te vam preporuči kada ih treba čistiti. I svakodnevna njega može pomoći: kruta hrana, pokoja sirova kost, štapići za čišćenje, a za uporne vlasnike i četkanje i čišćenje zubiju.
  • Aktivnost: iako će kavalir biti zadovoljan ako vam sjedi do nogu dok čitate ili obavljate kućanske poslove, ipak bi trebao imati barem pola sata svoje dnevne aktivnosti – brža šetnja, istrčavanje u društvu drugih pasa, ili čak neki trening, pomoći će da duže ostane u dobroj kondiciji i održavati zdravlje njegovog srca
  • Prehrana: kavalir nikada ne bi smio biti debeo. Njihove velike oči koje mole i gledaju svaki zalogaj koji stavljate u usta, često će vas dovesti u napast da i njima spustite pokoji slasni komadić. No budite svjesni da je svaki takav komadić direktno usmjeren na zdravlje srca vašeg ljubimca i da može imati teške posljedice. Kontrolirajte težinu svog kavalira i NE POPUŠTAJTE te smanjite hranu ako se težina počne dizati preko mjere. Svaki kavalir treba imati vidljiv obris struka, a komadići mrkve, brokule, srca kupusa ili nekog drugog povrća napuniti će želudac i zabaviti zube isto kao i keks, ali bez posljedica na težinu.

Bolesti očiju

Poznata bolest očiju kod kavalira je katarakta (mrena), a može biti nasljedna, urođena ili stečena. Srećom, danas se ta bolest pojavljuje sve rjeđe, no i dalje je važno da psi za uzgoj budu zdravstveno kontrolirani.

Iščašenje ivera ( Luxatio patellae)

Kao i svi psi malih pasmina, i kavaliri mogu imati problema sa patelama. Luksacija patele je također poznata i kao ‘iščašenje ivera’ ili dislokacija čašice koljena. Patela (čašica koljena) je mala kost koja leži u udubljenju u donjem dijelu bedrene kosti (femur). Kada pas savine koljenski zglob patela se pomiče unutar samog udubljenja. Ukoliko je udubljenje preplitko patela može skliznuti i ispasti iz udubljenja i pas neće moći savinuti nogu. U nekim slučajevima patela se može vratiti u prvobitnu poziciju ručnim namještanjem, a nekad se i sama od sebe vrati u pravi položaj no dislokacija će se nastaviti ponavljati.

Nekada je to toliko izraženo tako da noga postaje potpuno beskorisna i pas hoda samo na 3 noge. Ukoliko išćašenje pogađa dvije noge pas će biti invalid. Kirurška operacija može poboljšati stanje i u potpunosti riješiti problem.

Štenad koja pati od ovog poremećaja pokazat će znakove do dobi od 6 mjeseci starosti, no išćašenje se može razviti i u kasnijoj dobi. Bilo koja pasmina može patiti od išćašenja no ipak je češća kod manjih pasmina pasa.

Sklonost ka išćašenju ivera je nasljedna. Pse koji imaju dislociran iver ne bi se smjelo koristiti u daljnjem uzgoju.